Eko Kamp - često postavljana pitanja

FAQ / ČPP
Prve godine to su bila dva malo veća vojnička šatora. I jedan kamper. Danas je to pravo malo kamp naselje, sa bezbroj šatora koji se protežu u podnožju brda filmova. Kamp je namijenjen posjetiteljima festivala, i kroz organizaciju i sustav kamperskih bonova, kamperima omogućava značajan popust na kino ulaznice.

Uza sve napore koje ulažemo u „EKO KAMP" on zapravo i nije pravi kamp, prije svega, jer je tu samo 6 dana u godini, pa sva „ozbiljna" infrastruktura, tu je - privremena, no ovdje ćete ipak naći većinu stvari potrebnih da provedete 5 vrućih dana posljednjeg tjedna srpnja.

Organizator i uprava festivala ne odgovara za nesreće ili ozljede koje nastanu osobnom nepažnjom kampera. Ako se utvrdi nepoštivanje pravila, organizator zadržava pravo kamperu otkazati smještaj u kampu.

1. Gdje je kamp?
Motovunski Eko kamp nalazi se u podnožju Motovuna, na prostoru kojeg lokalno stanovništvo naziva „SAJMIŠTE". Ulaz u kamp, i recepcija nalaze se odmah pokraj jedine benzinske pumpe u mjestu. Do vrha „Brda filmova" vozi autobus, a može se i pješice, po najdužim istarskim stepenicama, njih čak 1052.


2. Od kada do kada je kamp otvoren?
Kamp se otvara dan prije festivala, odnosno 24.7., a otvoren je do 30.7. Boravišna se pristojba naplaćuje samo za radne dane i iznosi 7 kn po danu. Boravišna pristojba propisana je zakonom, i izvan je nadležnosti Festivala. Novac uplaćen u korist boravišne pristojbe odlazi Turističkoj zajednici općine Motovun.

3. Kako se prijaviti?
Prijaviti se morate osobno kod volontera na recepciji koja se nalazi na samom ulazu u kamp. Postupak prijave je jednostavan - uz predočenje osobnog dokumenta (osobne/putovnice) potrebno je platiti i boravišnu pristojbu (7 kn/dan) te je obavezno kupiti paket ulaznica čiji broj ovisi o danu prijave.

Prijava se izvršava po danu po OSOBI a ne po šatoru. Razlog ovome je što kamp nije parceliran, te bi bilo komplicirano naplaćivati svaki šator/parcelu. Kod prijave posavjetujte se sa osobljem kampa dali je Vaš šator unutar dozvoljenih granica kampa, ukoliko ste „otišli" predaleko u šumu, upozorit ćemo Vas, te Vam savjetovati bolje mjesto. Kampiranjem izvan granica kampa izlažete se nemalim kaznama koje Vam može odrediti inspekcija.

4. Što ako nemam niti osobnu niti putovnicu sa sobom?
Prije svega, moramo Vam napomenuti da ste sukladno zakonu RH dužni ovakav dokument imati sa sobom, posebno ako napuštate mjesto stalnog prebivališta. No, u slučaju da nemate niti osobnu niti putovnicu sa sobom, prijaviti se možete uz predočenje dokumenta s fotografijom (npr.vozačka) uz koji nam morate reći broj osobne/putovnice, odnosno nazvati doma/negdje drugdje gdje se nalazi vaš osobni dokument da vam dojave broj. Bez njega vas ne možemo prijaviti u kamp, a bez prijave u njemu ne možete boraviti. Moramo Vam napomenuti da ukoliko Vas policija legitimira, oni neće biti susretljivi kao mi, te će vam za ne imanje osobne iskaznice/putovnice napisati kaznu.

5. Što ako se ne prijavim?
Riskirate nemale novčane kazne od strane inspekcije. Prijava u kamp je zakonom propisana, samim time i obavezna. Neprijavljeni kamperi izlažu se riziku plaćanja novčane kazne zbog nepoštivanja pravila te će biti zamoljeni da napuste područje kampa. Uz volontere, u kampu su i zaštitari koji su zaduženi za održavanje reda što uključuje i izbacivanje neprijavljenih kampera. Neprijavljeni kamperi ne mogu računati na pomoć osoblja kampa u slučaju bilo kakvih situacija.

6. Što sve plaćam prilikom prijave u kamp?
Plaćate boravišnu pristojbu, zakonom propisanu od strane RH koja iznosi 7 kn po danu po osobi i naplaćuje se od nedjelje. Obavezni ste platiti od dana dolaska do kraja festivala (do petka) pošto ne postoji sustav odjave već smo prijave u kamp, što znači da ne znamo kada točno odlazite. Uz pristojbu, plaćate i paket bonova koje možete zamijeniti za karte na blagajni (koji se s danima smanjuje - tako u nedjelju, ponedjeljak i utorak kupujete paket od 120 kn, u srijedu od 100 kn, četvrtak 80 kn i petak 60 kn). Prijavom u kamp, i kupnjom bonova ostvarujete značajan popust na kino ulaznice, i pomažete da se Motovun Film Festival održi i sljedeće godine.

7. Gdje mogu zamijeniti bonove?
Kamperske bonove za ulaznice možete zamijeniti na blagajni festivala.

8. Što ako ne zamijenim bonove?
Povrat novca nije moguć, pa preporučamo pravovremenu zamjenu za karte na brdu.

9. Mogu li se rezervirati mjesta u kampu prije samog festivala?
Ne. Mjesta za kamp se ne mogu rezervirati, ali ne brinite, kamp je dovoljno velik za sve. :) Iako, povijest nas uči da oni koji dođu prvi obično uhvate najbolji hlad.


10. Gdje se smije kampirati?
U kampu. :) Iako kamp, nažalost, nije ograđen, granice su jasno vidljive. Ukoliko kampirate izvan granica kampa, izlažete se mogućnosti nemalih kazni koje će Vam napisati inspekcija. Jednako tako, napominjemo da prema zakonu RH spavanje u vozilu isto nije dozvoljeno, za što je nadležna ista inspekcija.

U slučaju da ne niste sigurni oko nekog mjesta, pitajte osoblje kampa prije postavljanja šatora. Za eventualne kazne ne odgovaramo. Kampirati se ne smije na mini brdu ispod benzinske pumpe niti preko potoka. O ostalim mjestima se osjećajte slobodnima raspraviti s volonterima, prije postavljanja šatora, naravno :)

11. Što ako kampiram izvan granica kampa?
Ako postavite šator izvan granica kampa, ukoliko Vas primijete, osoblje kampa i redari će vas zamoliti da ga preselite unutar granica. Ako nemate ideje gdje bi se preselili pitajte ih za savjet. Ako pak odbijete poslušati osoblje kampa, bit će prisiljeni pozvati redarsku službu.

Napominjemo, kazne za kampiranje izvan granica kampa napisat će Vam inspekcija, i MFF ne odgovara za te iste kazne.

12. Dolazi li inspekcija provjeravati gdje su smješteni šatori, odnosno jesu li kamperi prijavljeni?
Inspekcija ZAISTA dolazi i globi one koji se ne pridržavaju pravila. Osim kampera, inspekcija redovito provjerava i nas, dali smo Vas sve zapisali i prijavili. Proteklih se godina radilo o nekoliko desetaka kažnjenih kampera i kamperica. Zato vam preporučamo kampiranje UNUTAR kampa te prijavu na ulazu koja se izvršava po osobi, a ne po šatoru.

13. Po čemu se razlikuju prijavljeni od neprijavljenih kampera?
Prilikom prijave, svaki kamper dobiva narukvicu, s kojom ostvaruje neka svoja prava. Oni koji nose odgovarajuće narukvice nesmetano borave u kampu, dok oni koji ih ne nose riskiraju novčanu kaznu i/ili izbacivanje iz samoga kampa.

Narukvica služi i prilikom zamjene kamperskih bonova za ulaznice, kao dokaz da je kamper prijavljen, te da ima pravo na popust koji mu omogućavaju bonovi.

14. Što ako ostanem bez narukvice?
Pripazite da vam se to ne dogodi, ali ako se dogodi obavezno ju sačuvate i s njome odite po zamjensku do recepcije. Staru narukvicu ostavljate i dobivate novu.

15. Smiju li životinje biti kamperi?  Plaćaju li boravišnu pristojbu?
Životinje mogu biti kamperi, štoviše ne plaćaju niti boravišnu pristojbu, ali zapamtite da ste Vi za njih odgovorni. Ne zaboravite pitati svoje susjede smetaju li im životinje te ako im smetaju vas molimo da potražite drugo mjesto unutar kampa.

16. Gdje mogu napuniti mobitel?
Možete zamoliti dežurno osoblje kampa da Vam stavi puniti mobitel na recepciji. Odbit će vas samo u slučaju da nema slobodnih mjesta u utičnicama (da, ovo se događa, ako imate svoj produžni kabel, pomoći će, ne brinite, kablove, kao i mobitele, vraćamo.). MFF ne odgovara za izgubljene ili oštećene aparate na punjenju, dakle, činite to na osobnu odgovornost.

17. Što ako izgubim nešto unutar kampa?
MFF ne odgovara za izgubljene i oštećene stvari. Na recepciji je i centar za izgubljene i nađene stvari gdje možete donijeti sve što pronađete jednako kao i potražiti svoje izgubljene stvari.

18. Može li se voda u kampu piti?
Da. Može. Voda koja je na raspolaganju kamperima jednaka je vodi koju koriste svi stanovnici Motovuna, svih 360 dana kada kampera nema.

19. Kakvi su wc-i unutar kampa?
Kemijski wc-i koji se čiste na dnevnoj bazi i ujutro mirišu po lavandi. Popodne ne.

20. Što se u kampu nikako ne smije raditi?
Kao i u drugim kampovima, ne smijete paliti vatru. Ne smijete uznemiravati svoje susjede niti osoblje kampa. Ne smijete uništavati imovinu kampa niti imovinu kampera. U kamp je strogo zabranjeno unošenje lako zapaljivih goriva, pirotehničkih i eksplozivnih sredstava i sl. Ne smijete kršiti zakone RH.

21. Kome se obratiti u slučaju problema?
Obratite se dežurnom osoblju kampa ili voditeljima koji imaju sve potrebe informacije i brojeve. Pridržavajte se njihovih uputa jer su oni odgovorne osobe za cijeli eko kamp.

22. Što ako primijetim da netko pali vatru ili radi stvari koje nisu dozvoljene unutar kampa?
Odmah obavijestite osoblje kampa. Oni će znati kako da reagiraju u pojedinim situacijama, a i imaju direktnu vezu sa vatrogascima/policijom/hitnom medicinskom pomoći.

23. Postoji li ljekarna u blizina kampa? 
Ljekarna se nalazi preko puta prve rampe/autobusne stanice. Radno vrijeme ljekarne biti izvješeno na kućici za prijave i informacije. Uz radno vrijeme će biti izvješen i broj hitne pomoći te dežurnog doktora.

Ipak, predlažemo Vam da sa sobom ponesete sve potrebne lijekove ili preparate koji vam trebaju ili bi Vam mogli zatrebati prilikom Vašeg boravka u kampu. Svakako, mudro je ponijeti kremu sa zaštitnim faktorom.

24. Postoji li dućan unutar kampa?
Unutar kampa nema dućana, ali se oni nalaze u blizini. Osim benzinske pumpe koja je na samom ulazu u kamp, u blizini kampa se nalaze 2 dućana, kafić i bankomat. I mesnica, ako se ne varamo :)

25. Kako doći do Motovuna?
3h sata vožnje od Zagreba/najbliži aerodromi su Pula, Trst, Venecija i Ljubljana, od kojih nas dijeli dva sata vožnje automobilom/najbliža željeznička stanica je Pazin (25 km), sa željezničkim linijama iz smjerova Zagreba, Ljubljane i Trsta.

26. Kako doći do brda filmova?
Autobusom ili pješice preko 1054 stepenica.