Povijest festivala

Festival History

"Čak i za najblaziranijeg filmskog kritičara koji već desetljećima posjećuje svjetske festivale, Motovun ima nešto posebno i jedinstveno. (...) tisuće mladih s ruksacima, spremnih pogledati filmove nepoznate u njihovoj zemlji, a zatim poslušati rock glazbu te pjevati, plesati i vikati do sitnih sati." 
Jean Roy, L’Humanite (FRA), kolovoz 2006.


Tristo šezdeset dana u godini mali srednjevjekovni grad Motovun je oaza mira, no pet dana u njemu vrije kao u košnici. Uz nekoliko stotina stalnih stanovnika, u grad dolaze deseci tisuća posjetitelja. To je vrijeme održavanja Motovun Film Festivala, jednog od najomiljenijih i najpopularnijih festivala u Hrvatskoj i regiji. Čarolija i posebnost festival projekcije su programi na otvorenom, na ulicama i trgovima staroga grada. Upravo zbog projekcija u jedinstvenom ambijentu, novinari su festival često nazivali „Cinema Paradiso”.

Festival je pokrenut 1999., osnovala ga je i osmislila skupina filmskih profesionalaca, redatelja, producenata i studenata filma, kao odgovor na tadašnju apsolutnu dominaciju hollywoodskog filma u kinima. Prva projekcija novog festivala dogodila se 10. kolovoza 1999. – bio je to nijemi film Akija Kaurismakija Juha,  uz klavirsku pratnju uživo – u starom, za festival obnovljenom kinu koje je godinama bilo zatvoreno. Toga dana ni u jednom drugom kinu u Hrvatskoj nije igrao niti jedan ne-američki film, i novi festival bio je odgovor na takvu situaciju.

Motovun Film Festival zato svoj program temelji na filmskim pričama koje dolaze sa svih strana svijeta, dobrim dijelom iz neovisnih produkcija i manje poznatih kinematografija. Misija festivala je da podržava različitost – što više različitih priča, iz različitih zemalja, različitih estitika, to bolje. Od samih svojih početaka, Motovun Film Festival u svom je podtekstu bio mjesto koje brani pravo na individualnost, slobodoumnost, neukalupljenost.

"Zahvaljujući niskim cijenama i nekonvencionalnom pristupu filmovima (nešto poput kombinacije Glastonburyja i Sundancea), Motovun Film Festival svoj je put započeo kao utočište za studente i turiste s ruksacima koji traže novo i drukčije iskustvo. Zadržavanje te boemske privlačnosti važan je dio MFF-a danas, naročito stoga što je postao jedan od najcjenjenijih filmskih festivala ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji."
Australian Times, srpanj 2013.

Premda je u inicijalnoj ideji zamišljen kao mali festival, uslijed nagle popularnosti počeo je ubrzano rasti. Od 7000 ljudi, koliko je festival posjetilo prve godine, do 40 000, koliko ih je dolazilo na vrhuncu poplarnosti. Nemali broj njih spava u festivalskom kampu (koji je u funkciji samo u vrijeme festivala) i upravo zbog tog šarenog mnoštva (uglavnom) mladih ljudi festival često zovu „filmski Woodstock”. Projekcije se održavaju u dva zatvorena i dva otvorena kina, svakodnevno bez prekida od 10 ujutro do svitanja sljedećeg dana. U pratećem programu, festival nudi svakodnevne koncerte, plesne programe na ulicama i trgovima staroga grada i nije pretjerano reći da u tih nekoliko dana Motovun živi bez prekida – od 0 do 24.

"Tu sam nabasao na kino pod vedrim nebom za kojeg tvrde da pruža savršen doživljaj gledanja filmova na 277 metara iznad realnosti."
Ken Russell, director (London Times)

Premda je riječ o malom festival koji traje samo pet dana i u programu svake godine prikazuje oko 100 filmskih naslova (25 u glavnom programu), svojim jedinstvenim konceptom kombinacije kvalitetnog filmskog programa, zabave i jedinstvenog ambijenta festival je stekao popularnost među uglednim filmskim autorima. Gosti festival tako su bili neki od najvažnijih autora današnjice, kao što su Paul Thomas Anderson, Stephen Daldry, Ken Russel, Istvan Szabo, Mika Kaurismaki, Terry Jones, Andrej Zvjagincev, Ulrich Seidl, Terence Davies, Pawel Pawlikowski poznati glumci Vanesa Redgrave, Bibi Anderson, Erald Josephson, Jason Biggs, Amanda Plummer, Miki Manojlović, Rade Šerbedžija, Jalil Lespert, te deseci filmskih autora iz Hrvatske i regije.

"P: Od festivala na kojima ste u posljednje vrijeme bili, koji vas je najviše iznenadio?
O:  Motovun Film Festival u Hrvatskoj. Već dugo nisam bila na tako zabavnom i ugodnom festivalu. Fantastičan je jer je toliko usredotočen na filmove..."
Vibeke Windeloev, producentica ("Dogville"), u Screen Internationalu, siječanj 2007.

Motovun Film Festival izuzetno je ponosan na svoj neformalni karakter. To je događaj bez crvenih tepiha, mjesto na kojem cijenjena imena filmskog svijeta sjede zajedno s publikom, prilika u kojoj svatko svakome može pristupiti i svatko sa svakim razgovarati. Najbolji filmovi dobivaju nagrade – Propeler Motovuna za najbolji film, FIPRESCI za najbolji film po izboru kritike, zatim tu su individualna priznanja za ukupan opus izuzetnih filmskih autora – nagrada Motovun Maverick za izuzetne internacionalne autore i 50 godina za zlatni jubilej hrvatskih filmaša. No, nagrade i natjecanje nisu smisao ovog festivala: on postoji zato da bi se na prepunom glavnom trgu na golemom platnu ‘zavrtio’ neki film koji će nas uvući u svoj čarobni svijet...