Naše tople preporuke

U Istri; zemlji vina, dobre hrane: tartufa, pršuta, maslinova ulja… nikad ne biste trebali biti  gladni, a bome, niti žedni! Odavna se Istra brendira i razvija kao top eno gastro destinacija, i danas se može reći da su mogućnosti nepregledne. Od niza tipičnih oštarija i agroturizama koji nude tradicionalnu „seljačku“ hranu koja često doseže i vrlo kreativne vrhunce, sve do restorana moderne i elaborirane kuhinje koji koristeći vrhunske lokalne sastojke pariraju nekim svjetskim majstorima. U gastronomiju i vinarstvo Istre godinama se sustavno ulaže, pa skoro ne postoji njen dio koji bi vas mogao razočarati. Prednost tog poluotoka jest i da, kud god odlučili poći, ništa nije dalje od sat vremena vožnje. Vjerojatno će vas najzavojitija i najskrivenija cestica dovesti iznenaditi obiljem i posebnošću kakve stancije, restorana ili domaćinstva na koje naletite. U tome i je jedna od najvećih čari Istre; što više istražujete prepustivši se avanturističkom duhu, veća je vjerojatnost da ćete bolje proći. Kao što rekosmo, mogućnosti su neograničene, pustite se…

Dolazite li u Motovun godinama, vjerojatno ste već isprobali sve prehrambene opcije užurbanog brda. Zato vam u ovom mini vodiču predlažemo nekoliko, po nepce i džep ugodnih mjesta u bližoj okolici. Ipak, ne zadržavajte se predugo, filmovi čekaju!

 

Agroturizam Tikel – u Špinovcima, na brdu preko puta Motovuna, svoj agroturizam vodi obitelj Tikel, dugogodišnji prijatelji Motovun film festivala.  Od ljetne vrućine predahnite u velikom ugodnom dvorištu, a dok kratite vrijeme čekajući fuže s tartufima, jotu ili nešto ispod peke uživajte u fantastičnom pogledu na Motovun ili se družite s kućnim magarcem. Ne dajte da vas pri dolasku u Špinovce obeshrabri vijugava cesta koja ponekad djeluje kao da ne vodi nikuda. Od Motovuna je udaljen oko 4km. 
www: http://www.tzpazin.hr/index.
php?stranica=132
Tel: 052/683404


Agroturizam Štefanić – Još jedan agroturizam u neposrednoj blizini Motovuna (samo 6 kilometara). Ponudit će vam domaće meso (pršute, kobasice, žlomprt, zarebnjak, pancetu, krvavice, domaću perad), povrće i voće iz vlastitih povrtnjaka i voćnjaka. Posebno je zanimljiva njihova predanost sezonskim namirnicama i lokalnom bilju, pa ih svakako treba posjetiti više puta kako biste stigli isprobati sve varijacije na temu. Ne zaboravite (a ne brinemo da biste mogli) kušati njihove domaće rakije!

www:   http://www.agroturizam-stefanic.hr

Tel: 052 689 026

 

Ulja Ipša,  Ipši 10, Livadeobitelj Klaudia Ipše Motovunske bi filmove mogla gledati mogla gledati malo jačim teleskopom iz svojih maslinika. Naime, terasaste padine Ipšinih maslinika još su jedna lokacija s koje puca pogled na najdraže nam brdo. Ipak, dok ste u posjetu, pažnju obratite na degustaciju njihovih vrhunskih maslinovih ulja, prvih hrvatskih ulja koja su ušla u svjetski vodič L'extravergine. Uz simpatične članove obitelji Ipša (i ostale delicije koje skrivaju u podrumima) brzo će vam postati jasno zašto.

www: http://www.ipsa-maslinovaulja.hr/
Tel: 052 664 010

 

Vinarija Benvenuti , Kaldir 7 – sada već poznata i nagrađivana vina vinarije Benvenuti,  recimo, mladu malvaziju ili muškat, preporučamo degustirati u podrumu u kojem i nastaju. Krenete li cestom prema Karojbi, par kilometara južno od Motovuna naići ćete na malo seoce Kaldir. Tamo će vas dočekati simpatična braća Benvenuti uz čije će vam vodstvo vina sigurno ostati u posebno lijepom i dugom sjećanju.

www: http://www.benvenutivina.com/
Tel: 052 691 322

 

Konoba Milena – Bakalar Milena – Krenete li koji dan iz Motovuna put mora istraživati okolicu, svratite u selo Bačva. Nalazi se u blizini Višnjana, a u njemu je konoba Milena. Osim tradicionalne istarske hrane, u Mileni će vas sigurno ponuditi svojim kućnim specijalitetom – bakalarom na bijelo, ili onim s tartufima. Uz to preporučamo kozji sir koji također sami proizvode, a ostanete li duže, možda radi vas otvore i koju bačvu domaćeg vina!

www:  http://www.milena.hr/
Tel: 052 449 353

 

Restoran Vrh, Vrh 2, Buzet

Restoran Vrh dugogodišnje je odredište ekipe Motovun film festivala. Iako do samog Vrha vodi duga vijugava cesta, put se isplati svakog kilometra. Na velikoj ugodnoj terasi počastite se s rakijom od kopriva, ili kojom drugom od mnogih koje sami proizvode. Specijaliteti od kopriva svakako bi se trebali naći na vašem jelovniku, kao i nadaleko poznati fuži punjeni pršutom, sirom, gljivama ili koprivama. Domaći kruh, maneštra, tartufi, jaretina, domaći kolači u Vrhu redaju se na listi jela zbog kojih morate krenuti na taj vijugavi put.

Tel: 052 667 123

 

Stancija Kumparička – Krnica

Na povratku iz Motovuna, mnoga su mjesta  koja treba obići, a mi ljubiteljima kozjeg sira preporučujemo Stanciju Kumparička na istočnoj obali Istre, kod Krnice. Mekanih, polutvrdih, onih sa začinskim biljem, skute, sirutke s ledom, nema čega nema. Na stanciji uzgajaju svoje svinje, kokoši, voćke, tako da je popis finih divota koje će vas tamo dočekati podugačak. Uživajte!

www: http://www.kumparicka.com/
Tel:092 263 2079

 

Vina Geržinić

U slikovit krajolik Vižinade, kraja koji se može podičiti stoljetnom vinogradarskom tradicijom, uronjeno je malo obiteljsko gospodarstvo obitelji Geržinić. Slučajni prolaznici, putnici namjernici i iskusni vinski znalci naći će obilje zanimljivih stvari za istraživanje. Obitelj Geržinić trenutno obrađuje vlastitih 6 hektara vinograda, od toga najveći dio Malvaziju Istarsku, te još pet sorti: Chardonnay, Muškat žuti, Teran, Cabernet Sauvignon i Syrah. Uz vinograde brižljivo njeguju i svoje ponosne masline. Čuvajući obiteljsku višegodišnju tradiciju plodove pretvaraju u vrhunski proizvod, ekstra djevičansko maslinovo ulje.

www: http://www.gerzinic.com/

tel: 052 446 285

 

Sapori

Tvrtka Sapori Gianfranca Crepaldija iz Novare koji zadnjih 5 godina živi u Puli donosi nam najbolje od poznatih talijanskih delicija. Svatko je čuo za mortadelu, mozzarellu, gorgonzolu, rižu ili kavu, no treba reći da Gianfranco za svoje trgovine bira najbolje primjerke. Posebna mu je specijalnost riža, a svatko koga imalo zanima talijanska kuhinja znat će što u kuhinji znači Carnaroli ili Riso Venere. Sa tržnice u Puli, Sapori su se proširili u Vodnjan a I na zagrebački Dolac. Nema više razloga da jedete lošu mortadelu!

 

Mesnica Čučković

www.facebook.com/MesnicaCuckovic

 

Braću Čučković, poznate riječke mesare, više ne treba puno ni predstavljati. Glas o njihovom mesu i suhomesnatim proizvodima daleko je dospio, a mnogi koji su probali ono što je sišlo s roštilja u festivalskom vrtu  još uvijek ne mogu vjerovati da se ne radi o dvojici iskusnih kuhara. Osim što je izvor njihova mesa na malim hrvatskim farmama, braća neumorno otkrivaju nove način rezanja, odležavanja i pripremanja ozbiljnih komada. Pri izradi suhomesnatih proizvoda ne boje se eksperimentirati, tako da bi vas svaki put iznova mogli iznenaditi začinima koje koriste u izradi svojih izvrsnih kobasica.

 

Prvi zlati Ghee

http://golden-ghee.com/

 

Iako će riječ ghee mnogima baciti na new age vegansku novotariju, ukoliko upotrijebimo naziv „žonta“ ili maslo, postat će jasno da su još naše bake koristile ovaj način konzerviranja kako bi relativno kratkotrajni putar sačuvale za dužu upotrebu. Sigurno da se o pozitivnim karakteristikama gheeja može naširoko, no ono što Zlati Ghee čini posebno zanimljvim su kombinacije u kojima dolazi. Kao namaz s tartufima, divljim češnjakom, sezamom,  češnjakom i peršinom dovoljno je zanimljiv i ukusan, čak i ako vam briga o zdravlju nije na prvom mjestu kada punite kuhinjske smočnice.

 

 

 

Fotografije