Ptice ljeta

Birds of Passage

PÁJAROS DE VERANO

Kolumbija, Danska, Meksiko, 2018 | 125’
 

Režija: Cristina Gallego, Ciro Guerra
Scenarij: María Camila Arias, Jacques Toulemonde, prema priči Cristine Gallego
Direktor fotografije: David Gallego
Montaža: Miguel Schverdfinger
Glazba: Leonardo Heiblum
Uloge: Carmiña Martínez, Jose Acosta, Jhon Narváez, Natalia Reyes, Jose Vicente Cotes, Juan Martínez, Greider Meza
Producentice: Katrin Pors, Cristina Gallego
Produkcijska kuća: Ciudad Lunar
Festivali i nagrade: Cannes Film Festival – Quinzaine des Réalisateurs, Karlovy Vary International Film Festival

Miran i tradicionalan život jedne obitelji iz domorodačkog naroda Wayuu promijenit će se zbog žeđi za bogatstvom. Protagonist filma Rapayet gubi dodir s načinom života svog naroda i postaje veliki diler marijuane. Nevini pokušaj zarade novca da bi se oženio svojom voljenom završava sukobom, manifestacijom taštine, međuplemenskim nasiljem i osvetom. Naturščici svakako doprinose prirodnosti dostojanstvenih i časnih likova. Ova vizualno impresivna obiteljska saga o nastanku narkokartela u Kolumbiji kritički komentira nacionalnu povijest i stanje u toj zemlji danas. 

Ciro Guerra (1981.) Njegova prva dva filma, Wandering Shadows (2004.) i The Wind Journeys (2009.), prikazani su na festivalima poput Cannesa, Toronta, San Sebastiana, Rotterdama, Locarna i osvojili su četrdeset međunarodnih nagrada. Embrace of the Serpent (2015.) njegov je treći film, nakon čega je uslijedio Ptice ljeta.

Cristina Gallego (1978.) diplomirala je marketing na Politehničkom fakultetu i film na Školi za film i TV pri Nacionalnom sveučilištu u Kolumbiji. Godine 2001. s Cirom Guerrom osnovala je produkcijsku kuću Ciudad Lunar. Producirala je sve njegove filmove, a i filmove redatelja poput Pedra Aguilere, Abnera Benaima i Annemarie Jacir.