Ne ostavi traga

Leave No Trace

LEAVE NO TRACE

SAD, 2018 | 109’

Režija: Debra Granik
Scenarij: Debra Granik, Anne Rosellini
Direktor fotografije: Michael McDonough
Montaža: Jane Rizzo
Glazba: Dickon Hinchliffe
Uloge: Ben Foster, Thomasin Harcourt McKenzie, Jeff Kober
Producentice: Anne Harrison, Linda Reisman, Anne Rosellini
Produkcijska kuća: Harrison Productions
Festivali i nagrade: Cannes Film Festival – Quinzaine des Réalisateurs, Sundance Film Festival, San Francisco International Film Festival, Atlanta Film Festival, Sydney Film Festival

Will i njegova kći Tom već godinama žive naizgled idiličnim životom u velikom prirodnom rezervatu u Oregonu. Sami traže hranu daleko od strogih očiju vlasti, a Will prenosi vještine preživljavanja i moralne vrijednosti svojoj pametnoj i znatiželjnoj kćeri. Kad ih otkriju, potjeraju ih iz parka i predaju ih socijalnim službama. Službe čine sve što mogu da otac i kći ostanu zajedno, ali prilagođavanje društvu veliki je problem, pogotovo za traumatiziranog Willa. Granik, koja se već proslavila otkrićem Jennifer Lawrence u filmu Zimska kost, ponovno je pronašla iznimno talentiranu glumicu. Njezin prikaz kćeri razapete između odanosti ocu i vlastitih čežnji uloga je koja obećava veliku karijeru. Granik i u ovom filmu daje izvrstan prikaz ljudi koji su rijetko tako nijansirano prikazani na ekranu.

Debra Granik (1963.) redateljica je i scenaristica čiji je film Zimska kost (2010.) nominiran za četiri Oscara, uključujući i nominaciju za najbolji film. Njezin prvi film Down to the Bone donio je Granik nagradu za najbolju redateljicu 2004. godine na Sundanceu. Godine 2015. režirala je dugometražni dokumentarni film Stray Dog. Diplomirala je film na Sveučilištu u New Yorku.